vineri, 12 aprilie 2013

Tricotatul circular

Tricotatul circular poate părea la început dificil, însă o dată ce ai ajuns să stăpâneşti noţiunile de bază va deveni aproape o obsesie. Pare dificil când vezi pe cineva cu cinci andrele pe care le tot învârte însă este foarte util şi merită să înveţi din mai multe motive:
- majoritatea obiectelor de îmbrăcăminte tricotate sunt la bază nişte tuburi (şosete, mănuşi, pulovere, căciuli etc.);
- eviţi cusăturile. Uneori cusăturile strică geometria lucrului oricât de bine ar fi făcute iar alteori pur şi simplu incomodează;
- este foarte uşor pentru că nu trebuie să te opreşti şi să te întorci din nou, pur şi simplu tricotezi rând după rând.

De ce să tricotezi circular ?
Dacă tricotezi un pulover cel mai bun motiv ar fi acela că poţi proba în orice moment pe măsură ce avansezi cu tricotatul. Dacă pe de altă parte tricotezi un pulover din 5 părţi nu vei putea să îţi dai seama dacă e bun sau nu decât atunci când le-ai terminat pe toate şi le coşi. Tot atunci îţi vei da seama şi de eventualele erori pe care nu le poţi corecta decât după cei ai descusut totul. La tricotatul circular însă poţi identifica şi remedia erorile pe parcurs ce tricotezi. Apoi nu mai trebuie să te chinui să potriveşti faţa cu spatele puloverului de exemplu. E o corvoadă să numeri rândurile şi să ai grijă ca cele doua părţi să fie egale.

Cum alegi andrelele ?
Pentru tricotatul circular lungimea andrelelor este cel puţin la fel de importantă ca şi mărimea andrelelor. Practic în cazul andrelelor circulare lungimea cablului andrelelor plus lungimea andrelelor trebuie să fie mai mică decât circumferinţa obiectului tricotat. În cazul andrelelor cu două capete ai o flexibilitate mai mare.

Cum montezi ochiurile?
Pentru a fi mai uşor montează ochiurile cum faci în mod obişnuit. În cazul andrelelor circulare se monează toate ochiurile apoi la primul rând se împreunează lucrul. Nu uita să plasezi un stitch marker pentru a şti unde este începutul rândului.


Dacă foloseşti un set de andrele cu două vârfuri atunci ai grijă să montezi ochiurile astfel încât acestea să fie egal distribuite pe andrelele de lucru. De regulă se montează pe 4 andrele iar cu a cincea se lucrează însă în funcţie de proiect se pot folosi şi 3 plus 1 andrele.

Alte trucuri:
- când lucrezi cu un set de 4 sau 5 andrele cu două vârfuri este mai uşor să montezi ochiurile pe o singură andrea şi apoi să le distribui pe cele 3 sau 4 andrele cu care vei lucra.
- când lucrezi punct elastic este bine să te asiguri ca montezi exact numărul de ochiuri necesare. Ideea este să montezi un număr de ochiuri care să fie multiplu al ochiurilor pe faţă şi pe dos. Dacă lucrezi punct elastic cu un ochi pe faţă şi unul pe dos atunci numarul total de ochiuri va trebui să fie multiplu de 2. Dacă lucrezi punct elastic cu două ochiuri pe faţă şi două pe dos atunci va trebui să montezi un multiplu de 4 şi aşa mai departe.
- o problemă des întâlnită când se lucrează cu andrele circulare este ca lucrul este prea strâmt şi este dificilă trecerea ochiurilor de pe cablu pe andrea. Aceasta se datorează faptului ca firul andrelelor este prea scurt. Asigură-te că ai ales corect andrelele folosind instrucţiunile de mai sus.

Un comentariu: