miercuri, 23 ianuarie 2013

Cum se imbraca un tort cu pasta de zahar


Da, ştiu, nu e chiar uşor ceea ce vreau să vă ȋmpărtăşesc azi. Chiar dacă nu aveţi probleme cu pasta de zahăr, acoperirea unui tort cu aceasta poate să vă dea dureri de cap uneori…been there, done that.
Acoperirea unui tort cu pastă de zahăr este un procedeu ce mi-a luat ceva timp să-l stăpânesc cum trebuie. Dar a meritat efortul, torturile arată extraordinar! Există câteva trucuri pentru un tort perfect nivelat, iar eu vi le voi ȋmpărtăşi (+ poze) ;)j

Intâi, câteva reguli de bază:

  1. Tortul trebuie să fie cât mai nivelat posibil, pe toată suprafaţa. Pentru a avea un tort nivelat, eu de obicei “montez” tortul ȋn tava ȋn care l-am copt, tapetând şi pereţii cu blat.
  2. Tortul trebuie să fie lăsat ȋn forma sa la frigider, pentru câteva ore, pentru a fi cât mai stabil, iar apoi ȋmbrăcat ȋntr-un strat subţire de cremă de unt (adică unt la temperatura camerei, mixat cu zahăr pudră după gust şi esenţe). Tehnica aceasta se numeşte crumb coating şi are ca scop acoperirea tuturor denivelărilor şi crearea de suprafeţe cât mai nivelate. Crema de unt (sau butter cream) mai are un scop: pasta de zahăr se va aşeza mult mai bine pe o suprafaţă mai...”alunecoasă” ca să zic aşa :) Puteţi acoperi, de asemenea, tortul cu italian butter cream, e o cremă de unt puţin mai diferită. Eu nu am ȋncercat-o până acum, dar am ȋnţeles că merge perfect şi are gust foarte bun.
  3. Avem, de asemenea, nevoie de stratul de unt pentru ca pasta de zahăr să nu se ȋntărească prea tare. Se va ȋntări, desigur, şi pe tort, dar va putea fi tăiată cu uşurinţă.
  4. Blaturile nu ar trebui să fie prea ȋnsiropate, având ȋn vedere că pasta de zahăr se topeşte ȋn contact cu apa.

Extrem de important!

Singurele materiale cu care pasta de zahăr are voie să vină ȋn contact sunt crema de unt şi royal icing-ul. Orice altă cremă va topi pasta de zahăr. Din acest motiv este indicat să avem blat şi pe lateralul tortului, iar crema de unt să acopere toată suprafaţa.


Cum procedăm?

Avem nevoie de o suprafaţă de lucru curată, nelipicioasă şi neapărat nivelată. Puteţi folosi o planşă de silicon dacă aveţi. Întâi frământăm pasta de zahăr până devine foarte elastică. Apoi pudrăm suprafaţa de lucru cu zahăr pudră, cernut prin sită.






Punem puţin zahăr pudră şi pe sucitor şi ȋncepem să ȋntindem.






Întindem din mijloc spre exterior, ȋntorcând pasta mereu, ȋn stânga sau ȋn dreapta, pentru a fi siguri că nu se lipeşte de suprafaţa de lucru. Dacă e nevoie, mai pudrăm masa. Continuăm să ȋntindem până ajungem la o grosime de aproximativ 5 mm.






După ce am terminat de ȋntins, pudrăm puţin suprafaţa superioară a pastei şi o rulăm pe sucitor.






Aducem la iveală tortul nostru ȋmbrăcat ȋn cremă de unt şi ȋncepem să derulăm pasta pe tort, măsurând ochiometric ca pasta să ajungă pe toate părţile.













Apoi ȋncepem să nivelăm pasta pe lateral, având grijă să nu formăm cute. Din acest motiv avem nevoie de o pasta foarte elastică, şi nu casantă, pentru a o plia ȋn forma dorită de noi.









După ce ne-am asigurat că am ȋntins pasta pe toate laturile, tăiem surplusul.






Apoi nivelăm pasta cu planatorul. Nu neglijaţi acest pas pentru că altfel nu veţi obţine o suprafaţă netedă şi perfectă. Chiar dacă planatorul este o investiţie ȋn plus, vă asigur că merită să-l aveţi ȋn bucătărie.






Gata!



 
 
_________________________________________________
Procedura II
Scoatem din frigider pasta, si o lasam sa se aclimatizeze. 1-2 ore. Apoi pe masa sau planseta unsa cu ulei de cocos sau de palmier, trecem la framantat. In prima faza are tendinta de dezintegrare. Dar nu va speriati. Framantati pana devine moale , elastica, si omogena.
Aici se vede foarte bine consistenta. Ii dam forma, si turtim putin, pentru a incepe sa o intindem cu sucitorul.
Inainte de a continua, vreau sa atrag atentia asupra pregatirii tortului pentru imbracat. In fundalul pozei, se vede tortul acoperit cu un strat subtire de crema de unt.
Asa, acum intindem foaia de pasta. Atentie, masa trebuie unsa in prealabil. Foaia nu trebuie sa fie prea subtire, pentru ca va avea tendinta sa se onduleze si sa faca pliuri. Dar nici prea groasa, ca exista riscul ruperii la muchia de sus, sub presiunea exercitata de greutate.
Aici se vede foaia de pasta gata de a fi transferata pe tort.

Pentru a face transferul, rulam foaia cu grija, pe un sucitor.

Am asezat foaia pe tort .

Netezim usor sa nu ramana pliuri.

Apoi cu acest instrument de nivelat, trecem peste toata suprafata, inclusiv muchia si laterala tortului. Astfel pasta se lipeste de tort si dispar golurile de aer. Taiem cu o spatula surplusul de pasta.

Tortul este gata de a fi transferat pe platoul de prezentare.

Aici il vedem pe platou, gata de ornat. Acum imaginatia voastra va face din acesta, cel mai frumos tort.
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu