duminică, 9 martie 2014

Crema de vanilie pt. eclere sau de ciocolata

Ingrediente:
- 7 galbenusuri
- 600 ml lapte
- 200 grame zahar
- 50 grame amidon
- vanilie baton sau esenta (sau o ciocolata daca vreau sa o transform in crema de ciocolata)
Amestec bine amidonul cu galbenusurile si zaharul apoi adaug laptele treptat amestecand continu pana se dizolva zaharul,dupa care pun compozitia rezultata pe foc mic si o fierb pana se incheaga.
Dupa ce sa fiert pun oala cu crema intrun castron cu gheata i adaug esenta de vanilie si o mixez pana se raceste.

Glazura pt. amandine

  1. Zaharul se fierbe cu apa. Se aduna cu grija spuma care se formeaza la suprafata si se sterg marginile vasului cu o pensula umezita (astfel se evita zaharisirea siropului).
  2. Cand siropul este legat (trece proba picaturii in paharul cu apa rece), se adauga mierea si zeama de lamaie si se opreste focul.
  3. Se toarna siropul intr-un vas rece, tinut din timp la frigider si, se mixeaza la viteza mare, pana cand se albeste si incepe sa se intareasca.
  4. Se adauga cacao cernuta, obtinand astfel glazura.
  5. Se topeste fondantul pe baie de aburi. Daca este prea gros, se adauda 1-2 linguri de apa fierbinte si se amesteca bine.
  6. Se stropesc amandinele cu glazura de ciocolata neagra si cu cate un mot din crema oprita.
Glazura din fondant
300 grzahar
cat este nevoieapa (cat sa umezeasca usor zaharul)
1 linguramiere de albine
1 lingurasuc de lamaie
4 linguricacao

vineri, 12 aprilie 2013

Cum se tricoteaza butoniera (pt. nasturi)

Pentru bluze, veste şi multe alte proiecte este nevoie de butoniere. În funcţie de proiect se folosesc butonierele executate pe orizontală sau cele executate pe verticală.

Butoniera pe orizontală
Se lucrează în mod obişnuit iar când se ajunge cu lucrul în locul unde se doreşte plasarea butonierei se încheie cateva ochiuri prin suprapunere, de regula 3-5 ochiuri, în funcţie de mărimea nasturilor şi de grosimea firului. Pe rândul următor în dreptul ochiurilor scăzute, numărul de ochiuri va fi completat prin montarea unui număr egal de ochiuri cu cel al ochiurilor scăzute anterior.


Butoniera pe verticală
Se lucrează în mod obişnuit iar când se ajunge cu lucrul în locul unde se doreşte plasarea butonierei se separă lucrul în doua părţi care se lucrează separat până când butoniera are înălţimea dorită, în funcţie de mărimea nasturilor şi de grosimea firului. Apoi lucrul se împreunează din nou şi se lucrează în mod obişnuit.